Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03 07:48 - Подкрепяната безрезервно от демагогстващия Запад еврейско–фашистка държава Израел извършва нов Холокост в Газа (+потресаващи видеа от умиращи деца)
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 279 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 08.03 12:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Престъпният официален Тел Авив умишлено избива десетки хиляди цивилни палестинци като вече ги уморява целенасочено и чрез глад

До сега ционистите, които се проявяват като нови нацисти, са убили над 31 000, безследно изчезнали (затрупани под развалините) са още около 10 000, а ранените вече гонят 100 000 души, като поне 40% от всички жертви са деца, а 30% – жени.
Специалният докладчик на ООН за правото на храна Майкъл Фахри наскоро заяви, че умишленото лишаване от храна населението в Ивицата Газа е военно престъпление и представлява "геноцид”, респективно е един вид нов Холокост, извършван този път от евреи.


image

Едно от десетките хиляди деца в Газа, станали жертва на Израел

Според водещия експерт на ООН по въпросите на правото на храна Израел умишлено подлага на глад палестинците и трябва да бъде подведен под отговорност за военни престъпления и геноцид, съобщава Guardian.

Още през декември 2023 г. правозащитната организация Human Rights Watch публикува подробен доклад, показващ как Израел използва глада като оръжие срещу цивилното население в Ивицата Газа. Сега ООН отчита, че гладът и тежкото недохранване са широко разпространени в ивицата Газа, където около 2,2 милиона палестинци са изправени пред остър недостиг на храна, тъй като Израел унищожава хранителните запаси и силно ограничава притока на храна, лекарства и други хуманитарни доставки. Камионите с помощи и палестинците, чакащи за хуманитарна помощ, са подложени на израелски обстрел.

„Няма никаква причина умишлено да се блокира преминаването на хуманитарна помощ или умишлено да се унищожават малки риболовни кораби, оранжерии и овощни градини в Газа – освен за да се отнеме достъпът на хората до храна“, заявява пред Guardian Майкъл Фахри.

image

Анхар Ал-Шанбари е едно от увеличаващият се брой деца, за които се съобщава, че са умрели от глад в Ивицата Газа

„Умишленото лишаване на хората от храна очевидно е военно престъпление. Израел е обявил намерението си да унищожи палестинския народ, изцяло или частично, само защото тези хора са палестинци. По мое мнение като експерт по правата на човека към ООН това вече е ситуация на геноцид. Това означава, че държавата Израел в своята цялост е виновна и трябва да бъде подведена под отговорност – не само отделни лица или това правителство, или конкретен човек.“

При всеки масов глад – независимо дали е причинен от човека, или от климата – децата и бебетата, бременните жени и възрастните хора са най-уязвими от недохранване, болести и преждевременна смърт.

При прегледи на храненето в здравни центрове и приюти през януари беше установено, че почти 16% от децата на възраст под две години – което се равнява на едно от всеки шест бебета – са остро недохранени или изнемогват в северната част на Газа, където 300 000 души са в капан и Израел не допуска почти никаква хранителна помощ. Според неотдавнашен доклад на ООН почти 3% от тях страдат от тежко изтощение и са изложени на висок риск от медицински усложнения или смърт без спешна помощ. Появиха се съобщения за родители, които хранят децата си с фураж за животни с надеждата да ги запазят живи.

В Рафах в южната част на Ивицата, където Израел в момента съсредоточава военни атаки, 5% от децата на възраст под две години са остро недохранени. Преди конфликта в Газа недохранването не е било толкова сериозен проблем, тъй като само 0,8 % от децата на възраст под пет години са били остро недохранени.
Прегледите са проведени през януари, а днес ситуацията вероятно е още по-лоша, предупреждава УНИЦЕФ, която няма достъп до северната част на Ивицата  от 1 януари насам въпреки честите молби.

„Скоростта на недохранване на малките деца също е поразителна. Бомбардировките и директните убийства на хора са брутални, но този глад – и изтощаването и изоставането в растежа на децата – е изтезаващо и мерзко. Това ще окаже дългосрочно въздействие върху населението във физически, когнитивен и морален план … Всичко сочи, че това е било умишлено“, казва Фахри, професор по право в университета в Орегон.

Умишленото подлагане на цивилни граждани на глад чрез „лишаването им от предмети, необходими за оцеляването им, включително умишлено възпрепятстване на доставките на хуманитарна помощ“, е военно престъпление съгласно Римския статут на Международния наказателен съд. Необходимите предмети включват храна, вода и подслон, които Израел системно отказва на палестинците. Подлагането на глад е военно престъпление и съгласно Женевските конвенции. През 2018 г. то беше признато за военно престъпление и общо нарушение на международното право и от Съвета за сигурност на ООН.

В цяла Газа 95% от домакинствата ограничават храната и размера на порциите, а възрастните се лишават от храна, за да нахранят малките си деца. И все пак в малкото храна, с която хората разполагат, липсват основни хранителни вещества, необходими за физическото и когнитивното развитие на човека.

В изследваните домакинства има средно по-малко от един литър безопасна вода на човек на ден.  Поне 90% от децата на възраст под пет години страдат от едно или повече инфекциозни заболявания.

„Гладът и болестите са смъртоносна комбинация“, казва д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация.

Бързината с което се развива кризата с недохранването говори за факта, че дори преди тази война половината от жителите на Газа не са имали достатъчно храна, а почти 80% са разчитали на хуманитарна помощ поради 16-годишната блокада.

Проучване на дребното селско стопанство в палестинските територии от 2019 г. установи, че „израелската окупация е най-важният единичен фактор за продоволствена и хранителна несигурност“. „Ситуацията вече беше много нестабилна поради задушаването от страна на Израел на това, което влиза и излиза от Газа. Така че, когато войната започна, Израел много лесно можеше да накара всички да гладуват, защото повечето хора бяха на ръба“, казва Фахри.

„Никога досега не сме виждали цивилно население, което да изпада в масов глад толкова бързо и напълно – това е консенсусът сред експертите по глада. Израел не просто се насочва към цивилни граждани, той се опитва да обрече бъдещето на палестинския народ, като наранява децата му.“

Катастрофалната ситуация може да се влоши още повече. В края на януари повече от дузина държави, сред които САЩ, Обединеното кралство, Германия, Австралия и Канада, спряха финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA).

Финансовата помощ беше спряна незабавно, след като Израел отправи необосновани обвинения срещу 12 служители на UNRWA, че са свързани с Хамас – в същия ден, когато Международният съд постанови временното си решение, с което нарежда на Израел да предприеме всички възможни мерки за предотвратяване на геноцидни действия и да предприеме незабавни стъпки за осигуряване на основни услуги и хуманитарна помощ за цивилното население в Газа.

UNRWA, която има около 30 000 служители, осигурява спешна храна, здравни грижи, образование и други основни услуги за почти 6 милиона палестински бежанци в Газа, окупирания Западен бряг, Ливан, Сирия, Йордания и Източен Йерусалим. В петък UNWRA съобщи, че вече не може да функционира в северната част на Газа, където за последен път е доставена храна преди пет седмици.

„Прекратяването на финансирането почти мигновено въз основа на необосновани твърдения срещу малък брой хора няма друга цел освен колективното наказание на всички палестинци в множество държави. Страните, които са оттеглили тази спасителна линия, несъмнено са съучастници в гладуването на палестинците“, заяви Фахри.

В понеделник Amnesty International заяви, че Израел не е предприел „дори минимални стъпки“, за да се съобрази с решението на Международния съд и да осигури достатъчно животоспасяващи стоки и услуги за населението, което е застрашено от геноцид и е на ръба на глада.

Израелското правителство твърди, че войната му е насочена срещу Хамас и е оправдан отговор на безпрецедентната трансгранична атака от 7 октомври, при която загинаха над 1100 души. По данни на палестинското министерство на здравеопазването оттогава досега почти 30 000 жители на Газа са били убити от израелски атаки. Други 70 000 души са ранени, а хиляди други са в неизвестност и се предполага, че са мъртви. Хамас все още държи за заложници около 134 израелци.

image

Децата на снимката сред развалините са живи, но до кога ще имат този късмет?

От години Израел атакува палестинските източници на храна и вода.

Израел е обявил събирането на местни диви растения като мащерка (za’atar), гунделия (akkoub) и градински чай (miramiyyeh) за криминално престъпление, което се наказва с глоба и до три години затвор. В продължение на години израелските сили стрелят по палестински рибари, арестуват ги и ги саботират в нарушение на споразуменията от Осло от 1995 г., които им разрешават достъп до риболов на разстояние до 20 морски мили.

Сегашното насилие срещу палестинците и техните хранителни и водни запаси обхваща и окупирания Западен бряг.

След нападението на 7 октомври 24 000 акра маслини останаха неприбрани на Западния бряг, след като Израел до голяма степен попречи на земеделските стопани да получат достъп до овощните си градини, което доведе до загубата на 1 200 метрични тона маслиново масло на стойност 10 млн. долара – ключов палестински износ и мощен символ на палестинската идентичност.

„Унищожаването на маслиновите дръвчета не е само въпрос на храна или търговия, то е в основата на това какво означава да си палестинец и каква е връзката му със земята, точно както морето е в основата на това какво означава да си от Газа“, казва Фахри.

Израелското правителство не отговори на исканията за коментар относно изявленията на експерта на ООН.

Фахри добавя: „Израел ще твърди, че има изключения от военните престъпления. Но за геноцида няма изключение и няма аргументи защо Израел унищожава гражданската инфраструктура, хранителната система, хуманитарните работници и допуска такава степен на недохранване и глад … Обвинението в геноцид държи отговорна цялата държава, а средството за защита срещу геноцида е въпросът за самоопределението на палестинския народ. Пътят напред трябва да бъде не само прекратяване на войната, но и действителен мир“.












Гласувай:
9



1. iw69 - Разказ на Сюзън Абулхава, в Electronic Intifada
08.03 07:58
Часът в Газа, Палестина, е 20:00 – краят на четвъртия ми ден в Рафах и първият момент, в който имах възможност да седна на тихо място, за да размишлявам.

Опитах се да си водя бележки, да правя снимки, да създавам мислени образи, но този момент е твърде голям за бележник или за моята затруднена памет. Нищо не ме беше подготвило за това, на което щях да бъда свидетел.

Преди да премина границата между Египет и Рафах, прочетох всяка новина, която идваше от Газа или касаеше Газа. Не откъсвах поглед от нито един видеоклип или снимка, публикувани от терена, без значение колко ужасни, шокиращи или травмиращи бяха.

Поддържах връзка с приятели, които ми съобщаваха за положението си в северната, средната и южната част на Газа – всеки район страда по различен начин. Бях в течение на най-новите статистически данни, на последните политически, военни и икономически маневри на Израел, САЩ и останалия свят.

Мислех, че разбирам ситуацията на място. Но не беше така.

Нищо не може да ви подготви за тази антиутопия. Това, което достига до останалата част от света, е само малка част от това, което видях досега, а то на свой ред е само малка част от цялостната картина на този ужас.

Газа е Ад. Това е преизподня, която гъмжи от невинни, които се задъхват за въздух.

Но дори въздухът тук е нажежен. Всяко вдишване драска и лепне по гърлото и белите дробове.
Това, което някога е било живо, цветно, изпълнено с красота, потенциал и надежда напук на всичко, сега е обвито в сива мизерия и мръсотия.

Почти никакви дървета
Журналистите и политиците го наричат война. Осведомените и честните хора го наричат геноцид.
Това, което виждам, е холокост – непонятна кулминация на 75 години израелска безнаказаност за непрестанни военни престъпления.
Рафах е най-южната част на Ивицата Газа, където Израел е натъпкал 1,4 милиона души на пространство с размерите на лондонското летище Хийтроу.
Водата, храната, електричеството, горивото и доставките са оскъдни. Децата не ходят на училище – класните стаи са ...
цитирай
2. emelika - Страдания, страдания...
08.03 13:07
И тъгата си има предел. Ние майките плачем, не само за родните си, но и за всички невинни деца, с нищо не заслужили ужаса на всяка война... Спрете плача на майките! Земята вече не побира тези сълзи. Ще мъсти...
цитирай
3. radostinalassa - Сатанистите не са съвсем хора...
08.03 17:29
Те не притежават емпатия и не чувстват съжаление към убиваните от тях. Обичат само парите.
цитирай
4. kvg55 - iw69,
08.03 21:25
Жестока гледка е това дете с ампутирани крайници.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4929533
Постинги: 2553
Коментари: 6436
Гласове: 16794
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930