Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2021 09:44 - Германската телевизия ARD: Изборите няма да донесат стабилност на България
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 826 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Повече от половин година след протестите желанието за ново начало в България сякаш е угаснало, отбелязва ARD. Лидерите на недоволството са се разпръснали няколко различни политически сили, а победител в изборите пак може да се окажат досегашните управляващи.

ГЕРБ печели от властовите структури, които е изградила през последните 10 години, казва пред АRD Атанас Пеканов от Австрийския институт за икономически изследвания. Апатията на хората също ще окаже влияние. "Повечето са разочаровани, уморени, нямат надежда", допълва икономистът.


Степента на избирателната активност няма как да се прогнозира: ситуацията с пандемията в България в момента е драматична, мнозина ще предпочетат да не отидат до урните от страх да не се заразят. Пощенското и електронно гласуване в България не са възможни, четем още в репортажа на ARD. Управляващите от години протакат приемането на промени в Изборния кодекс, които биха улеснили вота от дистанция. "Който иска да гласува, да хване самолета и да си дойде", каза неотдавна Валери Симеонов.

Опозицията е разпокъсана

Парламент, в който се очаква да влязат до седем партии, трудно ще излъчи ново правителство, пише "Euronews" по повод предстоящите парламентарни избори в България. От медията обръщат внимание на коалицията "Изправи се! Мутри вън!", която възникна по време на миналогодишните антиправителствени протести.

"Euronews" разказва, че представителите на т.нар. "Отровно трио" са решили да се коалират с Мая Манолова - "спорна личност, подкрепила и защитавала избирането на медийния магнат Делян Пеевски за ръководител на службите за сигурност". Според Николай Хаджигенов, алтернатива не е имало. "Предложихме съюз на всички опозиционни партии. За съжаление партията на Мая Манолова беше единствената, която се съгласи", обяснява той. "Опозицията и протестните партии и движения са твърде малки, за да променят нещо сами." Малкото останали протестиращи се чувстват подведени. "Всеки ден сме на улицата, но по неясни за нас причини предишните лидери обявиха, че всичко е приключило", казва демонстрантът Петър Недевски. "Не се интересуваме от политическите им амбиции."

Борисов може и да спечели, но да не е остане на власт

"Euronews" обобщава, че участието на новите протестни партии и на ДПС в следващия парламент според последните социологически проучвания е сигурно. Шансовете на Бойко Борисов да спечели изборите са добри - очаква се той да получи между 22 и 28 процента от гласовете, "дали те ще стигнат, за да остане премиер, е под въпрос".

Борисов има добри шансове, но може и да му се наложи да освободи поста си

"След гласуването в неделя няма да има ясно мнозинство", прогнозира и австрийският "Ди Пресе" в статия под заглавието "Изборите няма да донесат стабилност на България". Гласуването ще се проведе в условията на рекорден ръст на новите случаи на коронавирус в страната. "Ще излезем от пандемията през май", заяви наскоро Бойко Борисов. Българският премиер явно не е загубил оптимизма си, отбелязва австрийският ежедневник, но въпреки неговата очаквана победа в неделя, може да се наложи скоро да освободи стола си.
 



Гласувай:
9



1. katan - У нас нищо не е
04.04.2021 14:50
безспорно.
цитирай
2. zaw12929 - ДА, НО ОПОЗИЦИЯТА НЕ МОЖА ДА СЕ ОБ...
04.04.2021 15:01
ДА, НО ОПОЗИЦИЯТА НЕ МОЖА ДА СЕ ОБЕДИНИ. ЩЕ ГЛЕДАМЕ СРАМ ИЛИ СЕИР
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4892984
Постинги: 2552
Коментари: 6430
Гласове: 16782
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930