Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2021 18:39 - Концерните генерираха гигантски печалби през кризисната 2021г, но на работниците си не отпуснаха нищо. Или иначе казано - капиталистическа експлоатация до дупка
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1709 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 26.12.2021 14:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Дивидентите на корпорациите експлоадираха т.г., но служителите им, които се надяваха на увеличение на заплатите през тези инфлационни времена, когато с доходите си хората на труда могат да купят и платят все по-малко стоки и услуги, останаха игнорирани от алчния капитал (точно като в приказката за чичо Скрудж по Чарлс Дикенс)

imageПачелбите на европейските компании вървят право нагоре

Преди година анализаторите смятаха, че производителят на стомана ArcelorMittal SA ще има късмета да реализира 2 млрд. долара нетна печалба през 2021 г. Оценките им се оказаха твърде песимистични: базираната в Люксембург корпорация ще отчете около 14,5 млрд. долара печалба, което е повече от последните 13 години, взети заедно, пише Bloomberg.

В сравнение с 240-те милиарда долара печалба, които американските технологични гиганти Apple, Alphabet и Microsoft ще си поделят тази година, сумата може да изглежда незначителна, но не се заблуждавайте: най-големите европейски компании се справят изключително добре и изглежда, че късметът им ще продължи.

След като през 2021 г. печалбите на акция на компаниите от индекса Stoxx 600 се повишиха с 67% до нива, които надхвърлят максимума от преди пандемията, а през следващата година се прогнозира да се увеличат с още около 6%. Според Bloomberg Intelligence се очаква
средните маржове на оперативната печалба да се повишат до около 15% през 2022 г., което е най-високото ниво от повече от десетилетие.

Маржовете на пачелба на европейските компании вървят право нагоре
Тези печалби укрепват балансите и помагат за финансирането на жизненоважни инвестиции в декарбонизацията. Акционерите също могат да очакват големи дивиденти и обратно изкупуване на акции. Но какво да кажем за служителите? При положение, че покупателната им способност е ограничена от нарастващите цени на потребителските стоки, те сигурно се чудят кога, ако изобщо някога, ще получат своя справедлив дял. Може да се окаже, че ще чакат дълго.

Предвид всичкото говорене за затруднения във веригите за доставки и за инфлация на разходите за суровини, може да се очаква, че корпоративните печалби ще бъдат подложени на истински натиск. В действителност промишлените предприятия изглежда се справят добре. Те намалиха разходите си в началото на пандемията, а сега комбинацията от силно търсене и ниски нива на запасите им помогна да увеличат цените, което допълнително увеличи печалбите.

В автомобилната индустрия недостигът на чипове ограничи производството и доставчиците изпитват затруднения, но производителите се съсредоточиха върху производството на най-доходоносните си модели, като лимузини и SUV. Автомобилното подразделение на Mercedes-Benz предвижда оперативна възвръщаемост от продажбите между 10 и 12 % през 2021 г., което е много високо по скорошните стандарти. И това не е учудващо. Средните продажни цени са се повишили до близо 55 000 евро за автомобил през последното тримесечие, според данните на Berenberg. Средните цени ще останат с 20% над нивата отпреди пандемията през следващата година, смятат анализаторите на банката.

Автомобилните производители се радват на допълнителна доза късмет. Когато лизинговите автомобили бъдат върнати, те обикновено струват много повече от предвиденото в бюджета поради цялостния недостиг на автомобили втора употреба, което прави бизнеса с лизинг по-печеливш.

Цените на металите и енергията се повишиха през тази година, което е добре за производителите на петрол и минните компании. В последно време тези бизнеси често са подложени на натиск от страна на акционерите да не харчат твърде много за разработване на нови ресурси. Следователно корпорациите се оказват с много налични парични средства, които могат да бъдат върнати на акционерите. Швейцарската компания за добив и търговия със суровини Glencore е на път да генерира почти 10 млрд. долара свободен паричен поток през 2021 г., а 2022 г. изглежда ще бъде още по-добра за бизнеса.

Отчасти благодарение на въздействието на европейския фонд за възстановяване в размер на 750 млрд. евро, растежът на брутния вътрешен продукт на еврозоната се очаква да се забави съвсем леко до малко над 4% през следващата година. Лихвените проценти вероятно няма да се повишат скоро. Следователно разходите за корпоративни заеми ще останат ниски. Износителите също би трябвало да извлекат полза от по-слабото евро, което прави продуктите им по-евтини за чуждестранните купувачи.

Въпреки че инфлацията на разходите не изглежда да е голям проблем за компаниите, тя със сигурност е проблем за работниците. Може да се очаква, че служителите ще се надяват на по-високо заплащане, особено когато виждат колко печеливши са станали техните работодатели.

Наистина, новото коалиционно правителство на Германия планира да увеличи минималната заплата с 25%, но досега договорените от синдикатите споразумения за заплатите са доста оскъдни.

Програмите за отпуски предотвратиха загубата на работни места в Европа по време на пандемията, но това означава, че няма толкова много хора, които да започнат нова работа, а това са моменти, в които работниците са в по-добра позиция да преговарят за по-високо заплащане, отбелязва Bloomberg Economics. На теория следващата година ще бъде подходяща към служителите да бъде разпределена по-голяма част от печалбите, но на практика всякакво по-широко ребалансиране на възвръщаемостта на капитала и труда вероятно ще бъде доста скромно.

Като признание за усърдната им работа по поддържане на веригите за доставки през тази година, служителите на Moller-Maersk ще получат бонус от 1000 долара. Тези плащания ще струват на най-голямата в света компания за превоз на контейнери почти 100 млн. долара, което само по себе си звучи впечатляващо. Но Maersk със сигурност може да си го позволи: тя е на път да отчете 17 млрд. долара нетна печалба през 2021 г., което е най-високата печалба в историята на датската корпорация. A благодарение на все още високите цени на товарните превози, следващата година би трябвало да бъде също толкова добра.

Всичко това за концерните е добре, но за трудещите се - не! 

Източник: „Барикада“ 



Гласувай:
7



1. mt46 - А
24.12.2021 19:54
за нас няма ли да има дивиденти?... :)
цитирай
2. planinitenabulgaria - Единственият, който обича народът и се грижи за него е Путин!
24.12.2021 21:04
.
цитирай
3. kvg55 - iw69,
24.12.2021 23:14
От всякакви кризи богатите печелят.
цитирай
4. iw69 - Да,
25.12.2021 08:15
така излиза, те винаги газят върху другите.
цитирай
5. zaw12929 - ТОВА Е ИСТИНАТА, КОЯТО ОБИКНОВЕ...
25.12.2021 10:55
ТОВА Е ИСТИНАТА, КОЯТО ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ПО ДОБРЕ СЕГА ДА НЕ ЗНАЕМ, ДА НЕ СЕ ГНЕВИМ И МЪЧИМ ДА ПРОМЕНИМ СВЕТА. ЗАСЕГА!
вярвам:: начало на края ба пандемията
честита Коледа!
цитирай
6. 1997 - Чакам следващата вълна
26.12.2021 11:17
zaw12929 написа:

вярвам:: начало на края ба пандемията
честита Коледа!

Очаквам на Зимните Олимпийски игри да бъде разпространен по- опасен вирус. Заради това е и дипломатическият бойкот и бойкотът от скъпи играчи. Виновните се пазят.
Реалистично е, обаче, да насаждат страх и това, което аз си помислих, да си помислят и Олимпийските комитети и да провалят Олимпиадата.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4891082
Постинги: 2551
Коментари: 6429
Гласове: 16776
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930