Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2022 11:05 - Основните огнища за хаос в глобалната икономика и света
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1601 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 01.01.2022 11:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Първото огнище на хаоса е т. нар. „пандемия“.
Сравняването на сегашната епидемиологична ситуация в света с „черната смърт“ от XIV век е неприемливо: тогава половината от живеещите в Европа загиват. Днес, дори според явно завишени данни, 0,06% от световното население е починало от "пандемията". По-скоро това е психическа пандемия. Организаторите на „пандемията“ са в състояние да контролират големи маси от хора чрез манипулиране на умовете им.

Второто огнище на хаоса е глобалният дълг.
От създаването на Федералния резерв през 1913 г. банкерите поемат контрола над американската икономика, а след Втората световна война и по-голямата част от света. Контролът рязко се засилва, след като Министерството на финансите на САЩ спира да обменя долари за злато през 1971 г. и печатната преса на Федералния резерв започва да набира скорост. „Оттогава“, отбелязва авторът, „циничният възглед на президента Томас Джеферсън за банкерите наистина се сбъдва“. Егон фон Грейерц цитира този баща-основател на Съединените щати, който прочуто казва за заплахата от банкерите: „Ако американският народ някога позволи на банките да контролират емисиите на неговата валута, това първо чрез инфлация, а след това чрез дефлация банките и корпорациите лишат хората от всякакво имущество и децата им ще останат без дом на континента, който бащите им завладяха. Правото да се издават пари трябва да бъде отнето от банките и върнато на Конгреса и народа, на които принадлежи. Искрено вярвам, че банковите институции са по-опасни за свободата от редовните армии."

Загубата на щатския долар като мярка за стойност започва преди половин век, през 1971 г., когато президентът Никсън обяви прекратяването на обмена на долара за злато. По-късно, на Ямайската парична и финансова конференция през 1976 г., този обмен е премахнат де юре, златото е изгонено от света на парите. Започна неконтролирано емитиране на зелена хартия. До момента, отбелязва Егон фон Грейерц, доларът е загубил 98% от покупателната способност, която е имал преди половин век. Стандартът за хартиен долар, приет от страните членки на МВФ преди 45 години, програмира смъртта на „зелените“, а днес си имаме работа с комата на долара и другите резервни валути. Пълната и окончателна смърт на долара не е далеч.

Какво ще го замени? Двата най-вероятни сценария за развитие на събитията след смъртта на долара изглеждат така: 1) възстановяване на някакъв вид златен стандарт за фиатни валути*, които ще съществуван след смъртта на стария долар; 2) преход към единна наднационална валута (подобно на паричната единица банкор, която Джон Кейнс предлага да се въведе след Втората световна война).

Днес Америка и целият свят навлизат във фаза на инфлация, която не днес или утре ще прерасне в хиперинфлация и стагфлация (комбинация от висока инфлация с падаща икономика). Инфлацията и хиперинфлацията са обратната страна на непрекъснато нарастващия дълг. А дългът се създава в резултат на непрекъснато увеличаващата се емисията на пари (парите се хвърлят в обръщение чрез издаване на заеми или закупуване на дългови ценни книжа). Днес в света няма зони (държави) без дълг, дълговите балони растат навсякъде: „Никога досега дълговите балони на това ниво в Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания не са били толкова синхронизирани ... Трябва да помним, че НИКОГА В ИСТОРИЯТА не е имало глобална дългова криза от такъв мащаб." През 1971 г. общият световен дълг (във всички сектори на икономиката) е 1,5 трилиона. долара.Както пише авторът, са били необходими няколко хиляди години, за да се достигне до такова ниво. През 2000 г. глобалният дълг вече достига 100 трилиона. долара, а през 2020 г. възлиза на 300 трилиона. долара. За половин век ръст в номинално изражение е скочил с 200 пъти! Говорим само за т. нар. „търгуем дълг”, тоест дълг по банкови заеми и заеми под формата на облигации и други дългови ценни книжа.

Централните банки започнаха нов кръг от нарастване на паричното предлагане през 2019 г., тоест още преди обявяването на "пандемията", което се превърна в аргумент за напомпване на икономиките с пари. През септември 2019 г. се появиха признаци на икономическа стагнация и тъй като те не можаха да се справят с нея, започна операция КОВИД-19. Тя се превърна в димна завеса, покриваща неспособността на икономиката да влезе във фазата на възстановяване десет години след края на кризата 2008-2009 г., и в същото време - аргумент за увеличаване на скоростта на печатните преси няколко пъти.

Третото огнище на хаоса са финансовите деривати.
По някаква причина тези инструменти, наречени деривати, днес рядко се помнят. Междувременно те са минирали напълно световната икономика. Известният американски милиардер Уорън Бъфет през 2002 г. нарече дериватите "финансови оръжия за масово унищожение". В средата на 2000-те общата стойност на неизпълнените деривати (сумата от техните деноминации) е 1,4 квадрилиона долара. В края на кризата 2008-2009 г. Банката за международни разплащания намали тази цифра до 600 трилиона, като затвори повечето от позициите. Но след това банки като “Дойче Банк” и “ДжейПиМорган” отчетоха брутни неизплатени деривати от 40-50 трилиона долара. Цифрата, най-вероятно е силно подценена. Дори тази институция няма пълно разбиране за мащаба на пазара на деривати, тъй като задълженията и вземанията по тях се отнасят до задбалансови позиции. Никой всъщност не знае колко деривати има в портфейлите на банките и корпорациите днес, но когато дойде часът на истината, всички тайни ще излязат наяве. Дериватите работят много добре в управлявана, подредена система, когато има постоянно търсене. Но когато музиката спре и ликвидността изсъхне, едва тогава ще разберем реалната сума на дълга.

Четвъртото огнище на хаоса е експоненциалният растеж на много параметри на световната финансова система.
Това е като бързия растеж на ракови клетки в болно тяло. Авторът се опитва да определи количествено някои от компонентите на дълга през следващите 5-10 години. Търгуемият дълг ще се увеличи от сегашните 300 трилиона до най-малко 500 трилиона долара Друг компонент на дълга са необезпечените социални задължения (пенсии, медицински грижи и др.). През следващите 5-10 години те ще възлизат на около 500 трилиона долара. И накрая, има общи задължения по деривати. Авторът дава оценка от 2 квадрилиона долара, наричайки я крайно консервативна. Общо в края на това - началото на следващото десетилетие Дамоклевият меч ще виси над света с общ дълг от поне 3 квадрилиона (3000 трилиона) долара. Това обаче е чисто спекулативно изчисление. Дамоклевият меч ще падне върху човечеството много по-рано. Най-вероятно през следващата 2022 г. Когато започне, повечето от фиатните валути и финансовите инструменти ще се превърнат в прах, повечето от физическите активи и стоки ще станат жертва на бясна дефлация (падащи цени). Единственият актив, който е имунизиран срещу кризи и дефлация, е физическото злато.

Една от основните теми на Егон фон Грейерц е предстоящата световна икономическа криза. Грейерц дори определя датата за нейното начало - 2022 година. Неизбежността на кризата е най-убедително обоснована в последната му статия „Хаосът и триумфът на оцеляването“ от 22 декември. Статията започва с преразказ на картината „Триумфът на смъртта“ от Пиеер Брьогел-Стари (1562 г.), изобразяваща края на живота на планетата. Картината изобразява панорама на изгоряла безплодна земя, където армия от скелети сее хаос и смърт. Вероятно сюжетът на картината е вдъхновен от "Черната смърт" - епидемията от чума през XIV век, която отнема живота на почти половината от жителите на Европа. Егон фон Грейерц коментира картината на Брьогел: „Искрено се надявам, че светът няма да изглежда така буквално през следващите десет или двадесет години, но метафорично това а хаосът, който може да завладее всички ни.“

И продължава: „Моралното послание на картината е, че когато настъпи хаос, разрушението ще засегне всички, богати и бедни, млади и стари. Нито силата, нито лоялността ще позволят на никого да избяга. Финансовото, икономическото и моралното опустошение, което предстои да падне върху света, за повече от 99,5% от хората, ще се появи неочаквано, като светкавица в ясно небе. Така за повечето хора предстоящите събития ще бъдат подобни на определението на думата хаос: „Състояние на пълно объркване и безпорядък“.

по Егон фон Грейерц

* Фиатни пари са декларирани от правителствата като законно платежно средство. 


Тагове:   долар,


Гласувай:
10



1. kvg55 - iw69,
01.01.2022 23:57
За много години Здрави и живи!

Все огнища находящи се в Съединените щати.
цитирай
2. iw69 - Благодаря и на теб всичко най-хобаво!
02.01.2022 16:25
САЩ са творците на глобалния хаос.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4922779
Постинги: 2553
Коментари: 6436
Гласове: 16793
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930