Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2022 12:09 - САЩ пак поведоха в антиекологичната надпревара
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 649 Коментари: 1 Гласове:
12

Последна промяна: 15.01.2022 12:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Съединените щати все още са лидер в много отношения, но страната влезе в новата 2022 г. в доста неочаквано за мнозина превъплъщение. Международните организации за опазване на околната среда са изключително разочаровани: САЩ в опитите си да възстановят икономиката и да се измъкнат от пандемията се придвижват все по-далеч от декларираните от тях цели за декарбонизация и опазване на природата.

Смята се, че общите емисии на парникови газове в Америка от всички видове са се увеличили с почти 7% миналата година, подхранвани от драматичното увеличаване на ролята на изкопаемите въглеводородни горива, а именно природен газ и въглища. Данните все още са предварителни, но вече предизвикват тъга в сърцата на всички почитатели на алтернативната енергетика - дори въпреки увеличения дял на възобновяемата енергия в енергийния микс на САЩ.

Двете години на пандемията шокираха световната икономика, донесоха сериозен дискомфорт и значително промениха живота на много милиарди хора, но за привържениците на зеления преход това беше период на чисто щастие.

През 2019-2020 г. нивото на емисиите на парникови газове в Съединените щати падна до рекордно ниско ниво за целия период на наблюдения, тоест беше сравнимо с периода непосредствено след края на Втората световна война. Дори 2021 г., с неистовите си опити да се премахне икономическото потъване, не беше катастрофа, емисиите все още бяха с пет процента по-ниски, отколкото в годините преди началото на глобалната пандемия.

Всичко вървеше възможно най-добре. За първи път в историята на Съединените щати делът на алтернативното производство на електроенергия възлиза на една пета от производството, тоест около 820 тераватчаса годишно и се изравнява по този показател с ядрения сектор - и Съединените щати, припомняме, е най-ядрената държава в света. Към октомври миналата година там работеха деветдесет и три реактора. За сравнение: втората страна по този показател - Франция - има почти наполовина по-малко, само 56 енергоблока.

Изисква се още едно задължително уточнение, - американците в сегмента на възобновяемите източници, наред с вятъра, слънчевата енергия и биомасата, включват и хидроенергетиката. Американските водноелектрически централи произвеждат най-малко шест процента от цялата електроенергия, а държавната Администрация за енергийна информация прогнозира увеличение на производството на водноелектрическа енергия с поне още един процент.

Положителните новини не свършиха дотук. Собствениците на вятърните и слънчевите елетростанции заявиха, че планират да пуснат в експлоатация съответно 29 и 28 гигавата производствен капацитет през 2022 и 2023 г. Всъщност говорим за удвояване на потенциала – но тук свършват всички приятни тенденции.

Ако внимателно прочетете доклада на Администрацията за енергийна информация, тогава всички бравурни доклади, свързани с отказа от въглеводородите, имат характер на планове, очаквания и надежди. Но предварителните данни за резултатите от добива и потреблението на изкопаеми горива са физически факт, който преминава през пещите на котелните до всяка къща под формата на електричество и топлина.

Показателите за изминалата фискална година ще бъдат публикувани като винаги през февруари, но вече е ясно, че производството на въглища в САЩ е нараснало. Според най-консервативните оценки американските миньори са произвеждали десет процента повече въглища, отколкото през 2020 г., тоест нетното увеличение на производството възлиза на някъде между 55-60 милиона тона.

Извлеченото черно каменно злато не се разтвори във въздуха. Производството на електроенергия на базата на въглища, което преди това спадна и едва наскоро настигна равнището на ядрения сектор и възобновяемата енергия, отново излезе начело, като почти достигна цифрата от 1000 тераватчаса. В същото време износът на въглища скочи (плюс 52 процента), лъвският дял от който отиде в Азия, а именно при купувачи от Индия, Южна Корея и Япония.

Съединените щати все още не са коментирали решението на ООН да признае ядрената енергия за екологична, но местните еколози са готови да го направят сами. За тяхна тъга, флотът от ядрени реактори в Америка бързо застарява без ясни перспективи за въвеждане в експлоатация на нови съоръжения. Последният проект за строителство на АЕЦ - Vogtle, одобрен от двете камари на Конгреса, датира от 2012 г., станцията се смята за единствената в страната, която е в строеж, но няма новини за проекта.

Пътьом за пореден път се потвърди факта, че е просто невъзможно да се заменят класическите източници на енергия с вятърни турбини и панели. Така например в американския щат Северна Дакота и съседната канадска провинция Алберта нефтопроводът Keystone спря поради тежки студове, същият, който Джо Байдън щеше да затвори със свой указ. Рекордните отрицателни температури до минус 35 градуса принудиха собствениците на тръбопровода, TC Energy, да спрат изпомпването на петролни продукти, което веднага предизвика колапс на пазарите и немислимо увеличение на цените на бензина и дизела в региона.

Но най-значителен ръст показа производството и потреблението на природен газ. През последните петнадесет години делът му в производството на електроенергия за нуждите на населението на САЩ се е удвоил, но тук просто трябва да разберете мащаба на растежа. Ако през 2005 г. на базата на природен газ генериращите компании са произвеждали 750 тераватчаса, то през 2021 г. се очаква делът му да бъде на ниво от 1600 тераватчаса.

Това е същото количество, което дават ядрената и зелената енергетика заедно. Между другото, ООН ще включи също и природния газ в списъка на безопасните източници, с което съвременните зелени категорично не са съгласни - и тук те имат всички основания да бъдат недоволни.

Съгласно американската Агенция за опазване на околната среда, през 2019 г. От производството на газ, производството на горива и деривати и от течовете от изведени от експлоатация сондажи представляват една трета от всички емисии на метан в САЩ. Същият метан, който затопля атмосферата около петдесет пъти повече от другите парникови газове.

Е, последният пирон в ковчега на мечтата за бъдеще без въглерод беше статистиката за личните и други колесни превозни средства. Веднага след премахването на строгата карантина в Щатите, компаниите се втурнаха да компенсират пропуснатите печалби, което доведе до безпрецедентен бум в превоза на товари.

Миналата година завърши с рекордно увеличение на емисиите на парникови газове и други газове, отделяни от камионите, основен двигател на логистиката в САЩ. Повече от тридесет процента от всички национални емисии, което е увеличение с десет процента наведнъж в сравнение с предходната година.

Не можеше да подслади хапчето и подаръкът от сегашната американска администрация. През ноември правителството прие закон, позволяващ изграждането на технически съоръжения за улавяне на въглерод от атмосферата за последващото му правилно изхвърляне. Предвижда се за тези нужди от бюджета да бъдат отделени три милиарда и половина долара.

Говорим за две технологии. Първият е така нареченото непосредствено улавяне на въздуха (direct air capture), а вторият се нарича улавяне и съхранение(capture and storage).

Първият включва инсталирането на гигантски вентилатори, които ще нагнетяват въздух в специални резервоари, където въглеродът ще бъде свързан с помощта на специални химически разтвори, а останалите газове ще бъдат освободени обратно в атмосферата. След това получената смес ще бъде нагрята, за да се освободи чист CO2, който, смесен с водни разтвори, и кристализиран, ще бъде заровен в земята.

Вторият метод е открит още през 70-те години на миналия век, когато петролните работници започват да напомпват въглероден диоксид в изчерпаните кладенци, като по този начин успяват да извлекат допълнителни обеми от ценната течност. Установено е, че известна част от газа остава в подземните кухини, но никой не може да каже със сигурност как това се отразява на състоянието на околната среда като цяло.

Този факт, между другото, по едно време позволи на норвежката компания Equinor ASA да избегне плащането на екологичен данък, позовавайки се на факта, че въглеродният диоксид е запечатан в естествени солни празнини под земята.

Смята се, че за да постигне въглеродна неутралност до 2050 г., човечеството трябва да започне да улавя и използва поне 7,5 милиарда тона газове годишно от утре, тоест поне една пета от обема, произведен от човешката цивилизация. В същото време в момента дори и според най-оптимистичните прогнози от атмосферата се извличат не повече от 40 милиона тона въглерод, тоест само около 0,01 процента.

Освен това днес няма нито една промишлена и, най-важното, икономически оправдана технология за улавяне на CO2, тоест приетият от Конгреса закон не е нищо повече от фикция, предназначена да прикрие провала на американската програма за околната среда в новите икономически реалности. .

В заключение може да се посочи един очевиден факт. Ако все още е възможно да се обсъжда спадът на американското влияние на световната политическа арена, тогава пълното и безусловно фиаско на Вашингтон в областта на борбата с глобалното затопляне е свършен факт. И ние трябва да помним това, когато отново и отново бъдем обвинявани, че не искаме да се борим за светло безвъглеродно бъдеще.

Поглед.инфо
 



Гласувай:
12



1. kvg55 - iw69,
16.01.2022 18:07
Тия подписаха ли споразумението за климата?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4894690
Постинги: 2552
Коментари: 6436
Гласове: 16785
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930