Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2022 21:37 - Йосиф Хербст - един от най-добрите родни журналисти от началото на ХХ в. също е убит от управлявалите български фашисти,на които сега се покланят родни политици
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1319 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 09.02.2022 16:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Йосиф Хербст е роден е през 1875 г. в град Одрин, Османска империя в семейството на заможен еврейски преселник от Австро-Унгария след революционните събития там от 1848 г.

През 1879 г. семеиството се премества в Княжество България. Хербст завършва Военното училище в София. Служи в Първи пехотен софийски полк и статистическо-топографското отделение на Министерство на войната.

Работи в редакцията на „Военни известия“. Сътрудничи в множество български и чужди вестници. Изпълнява длъжността директор на печата  в периода 1908–1911 и 1913-1918 г.

Участва в Балканската и Междусъюзническата войни, където е ранен. Награден е с орден „За храброст“.

След Септемврийското въстание 1923 г. разобличава репресиите на режима на Александър Цанков в публикациите си. При убийството на комуниста Вълчо Иванов през нощта на 12 срещу 13 февруари 1925 г. става свидетел на изхвърлянето на трупа му от извършителите – група офицери, начело с капитан Кочо Стоянов. На следващия ден описва видяното във вестниците си. С това окончателно си спечелва омразата на първото правителство на Демократическия сговор. Йосиф Хербст „изчезва безследно“ по време на белия терор през априлските събития от 1925 г.



Известни цитати на Йосиф Хербст:

Никому в угода, на никого напук.

Без цензура и баба знае да се бори за идеи. Майсторство се иска под режим на цензура да се разбереш с читателите.

Вестникар, който е постоянно по лов на интервюта, си е преместил ума в краката: по-добре може да тича, отколкото да мисли.

Безпристрастен, хеле пък безстрастен журналист, е журналистически евнух.

Не е пръв господин Цанков, от когото българското общество слуша, че то диша единствено чрез него и ако той си отиде, животът в страната ще спре. Слава Богу, по-големи дробове България изгуби и пак продължава съществуването си.
— из статия във в. "АБВ" от февруари 1925 г.

В много висши училища има вече катедри по вестникарство. Ако се не лъжа - и в нашия "Свободен университет". Това показва, че вестникарството се признава вече като наука, макар че то всъщност е изкуство.
Вестникарят трябва да притежава обширно образование, леко перо и нерви като гемеджийски въжета, освен това вестникарски инстинкт. Ако свръх всичко това има и четлив почерк, ще го благославят словослагателите и коректорите. Желал бих да видя оная университетска аудитория, в която всичко това ще може да се преподава. Не си вестникар само заради това, защото си "свършил" с отличие някой журналистически факултет. Но можеш да бъдеш добър вестникар, ВЪПРЕКИ че притежаваш журналистическа "диплома".
— из книгата "Вчера, днес и утре"

Няма да се оправят работите, докато всеки отпускар не отнесе със себе си по четири бомби…

И тези бомби вече са излети, и войникът, който ще ги занесе, е до мен, до вас, сред вас. Бомбите са излети в тъй наречения тил и всяка от тях е изпълнена с най-разнородни взривни вещества: с откраднатия от маларичните ни войници хинин, с остатъци от недоизпратена в странство захар, с останало още в министерски чифлици и недоизнесено жито, с храна, намерена в кметските къщи, с тлъстите дивиденти на из-никнали като гъби след дъжд акционери — народни представители, с крепостните актове на вили в извънбългар-ски столици… Бомбата е с електрическо действие. Силни земни, подземни, въздушни токове по невидими жици идат от тила към нашия войник и той ще трябва да я хвърли. Ако пък я не хвърли преди утрешния ден… той — и това ще бъде по-страшно — ще я запази за деня на разплатата. Този ден го жадуват еднакво силно в предните постове, както и в кухнята на която и да е забравена паркова колона. …

Неумолимо необходим е един закон. Мотиви-ровката му може да се състои само от едно предложение: "Никой български гражданин не може и не бива да се обогатява през и чрез войната". …

От всяка банкнота, от всяка златна монета в касите на новите ни богаташи лъхва мирисът на потта на измъчените в окопите наши войници, на кръвта на толкова паднали непрежалими герои …

Едно няма да престана да моля от името на армията, от името на всички, които в мъчителни нощи са се замисляли върху сегашното положение: да се поправи сторената неправда и да се постанови, че войнишкият живот няма еквивалент.
— из "Писмо от фронта", 15 юни 1918 г., цитирано в книгата на Николай Христозов "По дирята на безследно изчезналите", част VI, където се изтъква и фактът, че писмото го носил в джоба си Александър Стамболийски на конференцията в Париж при подписването на мирния договор 


Тагове:   йосиф хербст,


Гласувай:
7



1. kvg55 - iw69,
05.02.2022 23:53
Свидни на българския народ жертви!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4928406
Постинги: 2553
Коментари: 6436
Гласове: 16794
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930