Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2022 07:29 - Бивш американски военен: Западът е виновен за това, което се случва в Украйна
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3050 Коментари: 8 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
„Руско-украинският конфликт премина шестмесечния крайъгълен камък, така че е време най-накрая да зададем трудния въпрос, на който Белият дом не желае да отговори: дали именно непомерната гордост на Киев, Вашингтон и Брюксел не обрече украинския народ на конфликт, който можеше и трябваше да бъде избегнат?

Трябва да получим точен и правдив отговор, защото ако боевете можеха да бъдат избегнати, тогава защо десетки хиляди украинци загинаха, милиони избягаха от страната, а десетки градове се превърнаха в руини само заради шепа хора и тяхната суета - при това без реални шансове за победа на Киев, - се казва в статията на военния експерт Даниел Дейвис (Daniel Davis) , бивш подполковник от американската армия, публикувана на уебсайта 19FortyFive (1945).

Експертът е сигурен, че конфликтът не само можеше да бъде предотвратен, но и трябваше да се направи, за да се спасят хиляди животи и да се предотврати унищожаването не само на украинската икономика, но и на европейската, която днес има големи проблеми. На този фон обаче изненадват изявленията на западните политици, които всеки ден уверяват, че Украйна непременно ще спечели, просто трябва да й се помогне още малко и всички жертви, включително западните, са напълно оправдани. В същото време никой не се интересува, че има риск конфликтът да излезе извън Украйна.

Подполковникът в оставка предлага да се ориентират и да разберат как Украйна и Западът биха могли да предотвратят военни действия и в същото време да отговорят на въпроса: защо Русия беше против разширяването на НАТО на изток?

Авторът е сигурен, че пътят към този конфликт е започнал преди 15 години. Тогава, през февруари 2007 г., руският президент Владимир Путин в речта си на Мюнхенската конференция по сигурността нарече напредването на НАТО на изток "червена линия" и "сериозна провокация". След това руският президент зададе риторичен въпрос: "Към кого е насочена тази експанзия?"

Тогава той цитира речта на бившия генерален секретар на НАТО Манфред Вернер от 1990 г.: „Самият факт, че сме готови да не разполагаме войски на НАТО извън територията на Федерална република Германия, дава на Съветския съюз твърди гаранции за сигурност“, след което той зададе въпроса: „Къде са днес тези гаранции?“ отбелязва интернет-изданието.

Кремъл предупреди отново, че всеки опит за разширяване на НАТО до границите на Русия ще се разглежда като пряка заплаха през 2008 г. и отново през март 2014 г. И накрая, през декември 2021 г. Москва изпрати последно предупреждение до колективния Запад, че няма да допусне Украйна да се присъедини към НАТО.

Днес никой на Запад няма да може да твърди, че след толкова години на все по-остри и настойчиви предупреждения от Москва, всичко, което се случи през февруари 2022 г., се оказа изненада, сигурен е Даниел Дейвис. В същото време той припомня, че руският президент действа в интерес на страната си.

По същия начин Съединените щати и Европейският съюз би трябвало да действат в интерес на собствените си граждани. И така, те трябваше да анализират и да направят извод: ако членството на Украйна в НАТО подкопава сигурността на Запада, тогава Украйна просто няма място в редиците на алианса. Лидерите на САЩ, НАТО и Украйна обаче допуснаха много и фатални грешки, които направиха въоръжения конфликт почти неизбежен.

„В същото време и Вашингтон, и Брюксел напълно забравиха защо е създаден Северноатлантическият алианс и каква е основната му задача. Тази задача е проста и отдавна известна на всички - да се гарантира безопасността и благополучието на 30-те активни членове. Всичко, което излага населението на тези страни на военна или икономическа опасност, трябва да бъде отхвърлено.

Американските и европейските лидери се провалиха в този основен ангажимент и милиони украинци - и десетки милиони европейци и американци - вече плащат цената. Гордостта на Запада и нежеланието на Зеленски да взема информирани решения, основани на обективната реалност, обрекоха Украйна на конфликт, който почти сигурно можеше да бъде избегнат“, заключава военният експерт.

 



Гласувай:
11



1. leonleonovpom2 - Здравей, Ив!
28.08.2022 09:16
Разбира се, че сценарият и подкрепата са техни! Наркоманът не е наясно със себе си дори, какво остава за нещо друго
Царе са на конфликти на друг континет! Припари им, преди 60 години, когато конфликтът беше под носа им
Изводът! Трябва да им припари и тогава се вразумяват!
цитирай
2. iw69 - Благодаря
28.08.2022 09:41
Леон за точния коментар. Напълно съм съгласен с изявеното от теб.
цитирай
3. missana - Според мен виновни са и двете страни.
28.08.2022 11:17
Путин подуши, че Запада е слаб в момента, а НАТО се е превърнала в миротворческа организация и като питон се опита да налапа Украйна. Мисля, че този път ще му приседне, освен ако не се одързости да употреби ядрено оръжие. Но тогава наистина ликът му ще остане сатанински в историята, а от радиацията ще пострадат много страни, включително и неговата.
цитирай
4. iw69 - Половин
28.08.2022 11:33
Украйна (източните 40-50%) в исторически (Киевски Рус) и езиков аспект са си чисто руски територии, които поради от днешна гледна точка погрешна етническа политика на болшевиките след 1917 г. са били придадени към Украйна.
цитирай
5. zarenkow - Когато се пита за вина във военни действия
28.08.2022 12:23
Нормалните хора си задават въпрос, колко войни води една страна на своя територия. Русия , нито една, но всички войни води на чужда и винаги с претекст фашисти и това е мое. Ненормалниците не се питат, те знаят, че Русия винаги има право да убива, дори собственият им род. Какво да ги правиш? Ненормалници са затова, защото са ментално убити вече, няколко поколения. Освободени са от способността да знаят и мислят.
цитирай
6. iw69 - Zarenkow
28.08.2022 13:32
нещо не сте в час с политиката и историята.
След ВСВ САЩ водят над 100 войни или военни интервенции всичките извън страната им с общо над 7-8 мил. убити (само във Виетнам и Корея), останалите жертви са екстра към тази цифра.
цитирай
7. iw69 - Нито
28.08.2022 15:17
Северна Корея, нито Северен Виетнам, нито Лаос, нито Камбоджа, нито Гватемала, нито Гренада, нито Панама, нито Ирак, нито Югославия, нито Афганистан, нито която и да е била друга от останалите интервенирани или бомбардирани държави от САЩ някога са нападали Щатите.

А на такъв туркофил като теб явно му е криво, че и от османлиите са ни освободоли руснаците, по ти е харесвало така да минават и да изколват турчулята но някое село или град с българи, нали?
цитирай
8. kvg55 - iw69,
28.08.2022 22:34
Знаят го, ама се правят на тапи.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4891403
Постинги: 2551
Коментари: 6430
Гласове: 16777
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930