Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2022 02:05 - Започна се - 100.000 на протест в Прага заради високите цени на енергията и неадекватната политика на евроидиотите в Брюксел и местния им клон в Чехия
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1367 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 04.09.2022 09:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Евроколхозът вече яко се тресе!

Гореща есен в пробуждаща се Европа - ЕС може да се сблъска с революция поради експлодиращите цени

Протестиращите в Прага поискаха оставката на чешкото правителство и настояваха за преговори за доставка на руски газ

Европа бавно започва да се събужда. Вероятно най-големият митинг през последните няколко десетилетия се проведе тази събота на централния Вацлавски площад в чешката столица. "Златна Прага" не е виждала такова нещо от много дълго време, ако изобщо някога е имало толкова много протестиращи на митинг в този град.

Най-малко 70 000 души - според силно занижените данни от полицията - протестираха в Прага срещу чешкото правителство в събота, призовавайки управляващата коалиция да направи повече, за да контролира растящите цени на енергията и изразявайки опозиция срещу политиката на Европейския съюз и дрънкането с оръжия от НАТО.

image

Организаторите на демонстрацията от редица ултрадесни, но включително и от Комунистическата партия, заявиха, че централноевропейската страна трябва да бъде неутрална във военно отношение и да осигури директни договори с доставчици на газ, включително Русия.

"Целта на нашата демонстрация е да поискаме промяна, главно в решаването на проблема с цените на енергията, особено на електричеството и газа, които ще унищожат икономиката ни тази есен", каза съорганизаторът на събитието Иржи Хавел.

Протестът на Вацлавския площад в центъра на столицата се проведе ден след като правителството оцеля след вот на недоверие на фона на твърденията на опозицията за бездействие срещу инфлацията и цените на енергията.

Гласуването показа как енергийната криза в Европа подхранва политическата нестабилност, тъй като растящите цени на електроенергията подклаждат инфлацията, вече на нива, невиждани от три десетилетия, коментира "Ройтерс".

Мнозина носеха чешки национални знамена, а в множеството се виждаха плакати с надписи срещу критиките на правителството срещу режима на Владимир Путин и Зелената сделка на ЕС.

Зузана Захрадникова, лидерката на партия Trikolora, каза в словото си, че "Чехия се нуждае от чешко правителство, докато кабинетът на Фиала може да е украински или брюкселски, но определено не е чешки. Според нея правителството трябва да понижи данъците, включително ДДС, и да прекрати антируските санкции, от които страдали чешките бизнесмени, съобщи ЧТК.

Тя настоя и да се прекрати снабдяването на Украйна с оръжие, защото "това не е нашата война".

По-рано ръководителят на чешкото министерство на правосъдието Павел Блажек заяви, че ЕС може да се сблъска с революция поради нарастващите цени на енергията. Според него сегашната социално-политическа ситуация в ЕС не е била по-напрегната от 1989 г. насам.

Скорошни статистики сочат, че Чехия е лидер сред страните от ЕС по ръст на цените на продуктите и услугите за населението.

Чешкото правителство, оглавявано от премиера Петр Фиала, трябва да подаде оставка преди 25 септември, в противен случай ще бъде обявена акция на неподчинение, съобщиха организаторите на митинга в Прага.

„Ако правителството не подаде оставка преди 25 септември, тогава на общонационална демонстрация на 28 септември ще обявим, в съответствие с чешката конституция, гражданското право на неподчинение, както и провеждане на действия за натиск върху кабинета. Ние вече преговаряме със синдикати, предприемачи, фермери, старейшини, транспортни работници и други организации, за да обявим стачка.

Оратори, сред които политици, учени и общественици, обвиниха кабинета на министрите за енергийната криза и растящата инфлация. Те призоваха по-специално за незабавни преговори с Руската федерация за сключване на преки договори за доставка на руски газ за Чешката република.

Участниците в митинга, много от които донесоха държавни знамена на Чешката република на Вацлавския площад, скандираха лозунги за търсене на отговорност на членовете на кабинета за продължаващата криза и настояха за провеждане на предсрочни парламентарни избори. Те обвиниха властите, че провеждат политики, противоречащи на националните интереси.

image 


image


image Чехия потръпна и се събуди: Най-мащабният протестен митинг в Прага за нормализиране на отношенията с Русия



Гласувай:
9



1. missana - Евала на чехите!
04.09.2022 02:33
Както и по времето на нежната Пражка революция през 1968г., осигуряват супермасови протести за да стреснат слугите на САЩ, в лицето на собственото си марионетно правителство, а също и продажните Макрон и Шолц. Защо не си го кажем направо - и Макрон и Шолц са фалшиви лидери. Яки да са чешките, немските и френските дупета тази зима. Ще разберат къде зимуват раците. А нас - българите винаги са ни таковали бехайнд и вече не обръщаме никакво внимание, а направо заставаме в поза: ела, че ме изяж кумчо вълчо...ама първо ме оправи!
цитирай
2. iw69 - Да,
04.09.2022 07:32
другите народи май са по-будни от нас.
Не се съпротивляваме организирано и масово срещу нашествието на османците. Сърбите макар и неуспешно се противопоставят масивно на завоевателите на Косово поле, а и после организират огромни въстания с по 20-30 хил. въоръжени. Гърците воюват 10 год. за независимостта си.
Ние сме и единствените, които не можахме сами да се освободим от турското робство.
През ВСВ партизанското движение в БГ бе най-слабото само с няколко хиляди участници, докато в другите страни имаше стотици хиляди въоръжени антифашисти (Гърция 200.000, Югославия 350.000, Италия над 500.000).
У нас 1968 г. въбще не е имало, както масовите вълнения тогава във Франция, ФРГ и Чехия.
Преди 10.11.1989 у нас почти нямаше дисиденти, бе само Екогласност с няколко стотин души.
Ние явно нямаме потенциала да пишем дори собствената си история. С мали изключения като Съединението и Сръбско-Българската война 1885, обявяването на Независимостта 1908, Първата балканска война 1912, някой сражения ПСВ и Септемврийското състания 1923 г. и толкоз.
цитирай
3. morskipesni - Да, да!
04.09.2022 12:00
Ей на туй се вика 'убава работа. Бе страните с 'убави жени са башка. И мъжете им-мъже.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4893521
Постинги: 2552
Коментари: 6436
Гласове: 16784
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930