Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2022 22:48 - The Economist: Докато Европа затъва все по-дълбоко в рецесия, икономическото положение в Русия се подобрява значително
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 927 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 14.10.2022 10:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Стагнацията в РФ явно вече е приключила

Въпреки известните икономически трудности, след започването на военните действия в Украйна и наложените небивали до сега санкции, прилагани някога в историята срещу една страна, рецесията в Русия вероятно вече е приключила.

Макар и някой да се съмняват в официалните данни за брутния вътрешен продукт, е възможно да се получи представа за активността от редица източници. Банката Goldman Sachs изготвя "индикатор за текущата активност", който показва как се развиват икономиките през отделните месеци.

Данните показват, че активността в Русия е доста по-жива, отколкото в големите европейски държави (вж. графиката, кликни върху нея):

image
Показателят за разходите, изготвян от друга банка - Сбербанк, се разколеба след декрета за мобилизация, но след това отново се повиши. Производството в автомобилната промишленост, което преди няколко месеца практически беше спаднало до нула, също се възстанови, което предполага, че производителите са успели да се снабдят с доставки отвън. В доларово изражение месечният внос на стоки в Русия вече почти сигурно надвишава средния за миналата година.

В най-новите си прогнози, публикувани на 11 октомври, МВФ повиши икономическите перспективи на Русия за тази година. През април той смяташе, че руският брутен вътрешен продукт ще спадне с 8,5%. Сега очаква спад от 3,4 %. Това не е повод за радост, но е управляемо. Всъщност икономическите данни показват, че Русия ще може да продължи да се бори. В края на септември правителството представи проектобюджет за периода 2023-2025 г. Според Елина Рибакова от Института за международни финанси, бюджетът предполага голямо увеличение на свързаните с войната разходи през следващите години - особено за вътрешна "сигурност". След като избегна икономическия колапс, г-н Путин очаква да удвои разходите си както в чужбина, така и у дома.

Т.е. изводът е, че икономически нещата в Русия вървят нагоре, за разлика от в останалата част на Европа, която затъва все по-дълбоко в енергийна и инфлационна (ценова) криза.


Икономиката на еврозоната вече е в дълбока рецесия, всички покачатели в ЕС сочат надолу

Инвеститорското доверие в страните от еврозоната се влошава допълнително през октомври поради опасения за доставките на енергийни ресурси през зимата, притесненията за състоянието на икономиката, както и от евентуална ескалация на войната в Украйна, показват резултатите от изследване на института за изследване на поведенческите нагласи "Сентикс" (Sentix).

Индексът, който измерва инвеститорското доверие, пада от -31,8 пункта през септември до -38,3 пункта през октомври. А индексът, който измерва нагласите на инвеститорите за настоящата икономическа ситуация, пада от -26,5 пункта през септември до -35,5 пункта през октомври. И двата показателя са на най-ниски нива от лятото на 2020 г.

"Оценката на настоящата ситуация показва ясно, че икономиката е в рецесия. Политиката на увеличаване на лихвените проценти е насочена към, поне на успокояване на значителната инфлация", отбелязват анализаторите от "Сентикс". Те обаче смятат, че "предприетите до момента мерки е малко вероятно да се окажат достатъчни за овладяване на инфлацията или на икономическия спад".

"Въпреки че правителствата приеха мерки за ограничаване на отрицателните последици от високите цени на енергийните ресурси, не се решават проблемите с доставките на пазара на енергия", твърдят експертите на "Сентикс".

В най-голямата икономика в еврозоната - Германия, инвеститорското доверие намалява за четвърти пореден път до най-ниското си равнище от март 2009 г. Индексът на икономическото доверие пада от от -29,9 пункта през септември до -37,4 пункта през октомври.

"Фич рейтингс" (Fitch Ratings) предупреди, че британската икономика навлиза в период на дълбока рецесия, тъй като бързото повишаване на лихвените проценти утежнява въздействието на енергийната криза, както и вследствие свиването на икономиката в еврозоната. "Фич" намали перспективата за рейтинга на Великобритания до "негативна" от "стабилна", като се аргументира с предвижданите сериозни данъчни намаления (най-вече за богатите) и високия бюджетен дефицит в страната. Очаква се и отрицателен прираст (свиване) на БВП през 2023г.

А инфлационните показатели сочат във всички страни от Централна и западна Европа все по-рекордно високи нива, съответно покупвателната способност на населението постоянно намалява.

Или иначе казано, добре дошли в „хубавия" нов свят на днешното европейско средновековие.




Гласувай:
4



1. missana - Тук има и голяма загадка. Вярно е, че Русия е могъща държава,
14.10.2022 00:45
но изглежда така сякаш някой с огромна финансова мощ я подкрепя отвън. Интересно е кой би могъл да е това?
цитирай
2. iw69 - Missana,
14.10.2022 00:51
eдинствените, които практически биха били способни на това са Китайската народна република.
Но не вярвам да го правят, те са интровертирани, т.е. интересуват се най-вече от себе си. А и имат да се грижат за оцеляването на 1.5 милиарда души население.
В ООН също не гласуват автоматично в полза на Русия. Най-често се въздържат.
До колкото ми е известно и с оръжия не подпомагат Москва.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4907361
Постинги: 2553
Коментари: 6436
Гласове: 16790
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930