Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2023 10:49 - Паника на Уолстрийт след нова серия банкови фалити в Щатите
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2536 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 16.03.2023 23:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Няколко трезора хлопнаха кепенците в САЩ, други се клатят, а финансисти се вайкат в неразбиране какво всъщност се случва

image
Това е най-големият банков фалит след разгара на финансовата криза от 2008 г.

Signature Bank беше затворена от регулаторите в САЩ в неделя, вторият масивен банков фалит за три дни и третата банка, която спира дейността си след колапса на SVB и Silvergate.

Базираната в Ню Йорк банка беше изправена пред криза на доверието, след като в петък регулаторите поеха контрола върху средния кредитор SVB Financial Corp. Signature също се разклащаше от залог върху крипто банкирането, който се провали, след като секторът се срина и банковите регулатори предприеха строги мерки срещу излагането на кредиторите на цифрови активи. Провалът е третият по големина в историята на САЩ.

Банката се надпреварваше да намери купувач или друго решение, за да подкрепи финансите си преди понеделник сутринта, но не успя да осъществи продажбата навреме, според източници на Bloomberg и The Wall Street Journal.

Кой е следващият?

Внезапното затваряне на Silvergate Capital Corp. и прибързаното набиране на средства от страна на SVB Financial Group накараха акциите на американските банки да се сринат и да започнат слухове в индустрията: Възможно ли е това да е началото на много по-голям проблем?

Проблемът и при двата калифорнийски заемодателя беше необичайно непостоянна база от вложители, които бързо изтегляха пари. Но под това има пукнатина, достигаща до финансите: нарастващите лихвени проценти оставиха банките, натоварени с нисколихвени облигации, които не могат да бъдат продадени набързо без загуби. Така че, ако твърде много клиенти използват своите депозити наведнъж, има риск от порочен кръг.

В света на инвестирането "хората питат кой е следващият?", каза Йенс Нордвиг, основател на компаниите за пазарен анализ и разузнаване на данни Exante Data и Market Reader. "Получавам много въпроси за това от моите клиенти".

На фона на тегленията на депозити в SVB главният изпълнителен директор призова клиентите да "запазят спокойствие".

Непосредственият риск за много банки може да не е екзистенциален, според анализатори, но все пак може да бъде болезнен. Вместо да се изправят пред голямо натрупване на депозити, банките ще бъдат принудени да се конкурират по-силно за тях, като предлагат по-високи лихвени плащания на спестителите. Това би подкопало печалбите на банките от кредитиране, намалявайки печалбите.

Малките и средните банки, където финансирането обикновено е по-малко диверсифицирано, могат да бъдат подложени на особен натиск, принуждавайки ги да продават повече акции и да размият настоящите инвеститори.

"Ужасни удари"

"Silicon Valley Bank е само върхът на айсберга", твърди Кристофър Уолън, председател на Whalen Global Advisors, фирма за финансови консултации. "Не се притеснявам за големите, но много от малките ще понесат ужасни удари", каза той. "Много от тях ще трябва да съберат капитал".

Членът на борда на Signature Барни Франк, бившият конгресмен, който формира половината от забележителния финансов закон на Дод-Франк след финансовата криза от 2008 г., каза, че Signature е претърпяла изтегляне на депозити за милиарди долари в петък.

"Това беше паника, генерирана от SVB", заяви той в интервю пред WSJ. "Бяхме добре до последните няколко часа в петък."

Клиентите на Signature ще получат обратно всичките си депозити, включително пари над лимита от $250 000 за федерална депозитна застраховка, казаха банковите регулатори.

Съвместен ход на Федералния резерв и Министерството на финансите предприеха изключителната стъпка за определяне на SVB и Signature Bank като системен риск за финансовата система, давайки на регулаторите гъвкавост за защита на незастрахованите депозити. Регулаторите се надяваха, че това и други ходове за защита на депозитите ще спрат въздействието на изплашените клиенти на други места в понеделник сутринта.

Въпреки че основните фондови индекси на Уолстрийт се стабилизираха към края на търговията в понеделник, банковите акции останаха под силен натиск от продажби. Акциите на сравнително малките кредитни институции отбелязаха сериозни сривове, като тези на First Republic Bank паднаха с цели 61,8%, на Western Alliance Bancorp - с 47%, на PacWest Bancorp - с 21% и на Zions Bancorp - с 25,7%. По-умерен спад имаше при акциите на водещите американски банки, като тези на Bank of America Corp поевтиняха с 5,8%, на Wells Fargo & Co. - с над 7%, а на JPMorgan Chase & Co - с 1,8%.

Докога паниката ще продължи и дали започналите фалити няма да се множат по ефекта на доминото - тепърва предстои да видим.  



Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4890690
Постинги: 2551
Коментари: 6427
Гласове: 16774
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930