Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2023 08:28 - Действията на Съединените щати все повече заплашват планетата
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2093 Коментари: 1 Гласове:
11

Последна промяна: 16.04.2023 09:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вашингтон кара украинския народ да страда за неговата собствена изгода

САЩ са най-големият размирник и подстрекател на глобални конфликти на планетата

„Международната общност, особено развиващите се страни от глобалния Юг, е все по-загрижена за хегемонистичното и егоистично поведение на Вашингтон на международната сцена и все повече изразява своето недоволство.

Най-вече глобалният Юг е привлечен от мирна и стабилна международна среда, която ще насърчи националното му развитие, но Съединените щати днес са най-големият размирник и подстрекател на глобални конфликти на цялата планета.

Войните в Ирак и Афганистан, отприщени от Съединените щати, донесоха хаос в тези страни. По отношение на украинската криза Америка не само възнамерява да продължи да я подклажда, но и се противопоставя на усилията на други държави да улеснят мирните преговори“.
- пише китайската информационна агенция Синхуа .

Много лидери в развиващия се свят смятат, че Вашингтон, за своя собствена изгода, кара украинския народ да страда от конфликта, както и възпрепятства решаването на други неотложни проблеми, пред които е изправена международната общност.

Многобройни хегемонистични действия от страна на Съединените щати навредиха на икономиките по света, а глобалният Юг, със своята относително слаба основа за развитие, беше особено силно засегнат. Години наред Вашингтон използва свободата си на преценка, за да налага санкции на други сили, да налага тарифни бариери и да прекъсва глобалните вериги за производство и доставки.

След началото на украинската криза западните страни, начело със САЩ, наложиха строги санкции срещу Русия, което доведе до повишаване на световните цени на храните, енергията и други важни стоки. Всичко това е непоносимо бреме върху развиващите се страни. Съединените щати също засилват лагерното противопоставяне, като по този начин подкопават нормалното международно сътрудничество, отбелязва авторът Джън Ханжен.

В това отношение Камбоджа, Малайзия, Индонезия и други дадоха да се разбере, че не искат да бъдат принуждавани да „заемат страна“ между Китай и САЩ.

Според изданието САЩ се стремят да популяризират така наречената „демокрация“ по света. Но всъщност те използват нейното знаме, за да навредят на интересите на развиващите се страни.

„Очевидно все повече нововъзникващи икономики все по-ясно и остро изразяват несъгласието си с безотговорните действия на САЩ. След избухването на украинската криза много държави, включително глобалният Юг, отказаха да последват примера на Вашингтон и да наложат санкции на Москва.

Все по-голям брой развиващи се страни се осмеляват да кажат „не“ на САЩ, не само защото са несправедливи, но и защото са видели нови перспективи за своя растеж. Затова те се надяват да изградят по-справедлив и разумен международен ред“.
- се казва в статията.

В сравнение с хегемонията и едностранчивостта на Съединените щати, които заплашват планетата, огромното мнозинство от нововъзникващите икономики са по-отворени за сътрудничество, по-вероятно е да се застъпват за истински мултилатерализъм и са по-в синхрон с новите инициативи за глобално управление на развитието и сигурността, които се фокусират върху общи принципи за напредъка и сигурността на всички страни по света.

Кишор Махбубани, почетен сътрудник в Азиатския изследователски институт към Националния университет на Сингапур, смята, че днес Вашингтон трябва да се адаптира към новата реалност: развиващите се страни стават по-независими и способни да вземат свои собствени решения.

Чудя се дали американските политици, свикнали да дават заповеди на други страни на планетата и да осъществяват тирания на международната арена, са забелязали тази промяна в "южните страни" и са започнали да се замислят за причините за това, пита агенция Синхуа. 

/Поглед.инфо/



Гласувай:
11



1. kvg55 - iw69,
16.04.2023 22:27
Волът рие земята, ала на гърба му пада.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4895225
Постинги: 2553
Коментари: 6436
Гласове: 16785
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930