Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03 07:14 - Известен US разследващ журналист: САЩ са заплашвали Зеленски, че ще спрат финансирането на Киев, ако започне преговари за мир с Русия
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 141 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 23.03 10:05


Щатите поставиха ултиматум на украинския президент относно недопустимостта на преговори с Москва за уреждане на конфликта и заплашиха да откажат да подкрепят Киев. Това пише американският публицист Сеймур Хърш в блога си в Substack.

"Преди няколко месеца, преди преизбирането на руския президент Владимир Путин и военните отстъпления на Зеленски, бяхме на ръба на преговорите. Американските лидери забелязаха тази възможност и поставиха на Зеленски ултиматум: "Никакви преговори и уреждане на въпроса, или няма да подкрепяме правителството ви с невоенни средства в размер на 45 млрд. долара (които сега Украйна получава годишно)", пише Хърш, цитирайки свой източник в ЦРУ, който казва, че американската разузнавателна общност осъзнава, че Украйна няма шанс да спечели в конфликт с Русия.

Ето и цялата статия на легендарният американски разследващ журналист Сиймур Хърш, който става известен с разкриването на военнопрестъпления на САЩ срещу цивилни по време на войната им във Виетнам:

Външнополитическите проблеми на президента Байдън в Близкия изток и Украйна са трудни, особено в година на избори, но войната между Русия и Украйна може да се приближава към военен край, а не към преговори. Армията на Владимир Путин се е укрепила в Украйна повече от всякога, а недостатъчно екипираната и оборудвана украинска армия е изправена в най-добрия случай пред патова ситуация и трайна загуба на четири области. По същество това е поражение.

Безапелационното преизбиране на руския президент през уикенда беше фарс според демократичните стандарти, особено след смъртта на хвърления в затвора дисидент Алексей Навални миналия месец. Избирателната активност от 77% беше най-голямата след разпадането на Съветския съюз, а Путин спечели 87% от гласовете. "Процесът беше същият като при предишните руски избори", каза ми с язвителност запознат американски офицер от службите. "Руснаците гласуваха по този начин, защото беше в техен интерес да го направят. Народът трябваше да гласува."

Дори в условията на трудна и скъпоструваща война, която той започна, Путин продължава да контролира твърдо Русия, въпреки поредицата от западни санкции и предположенията на Вашингтон, че военният опит, оръжията и ентусиазмът на страната във войната ще отслабят властта му. Заслепен от идеологията, Байдън иска бонбоните на смяната на режима, но Путин се оказа желязна пинята.

Американският президент не спира да замахва срещу Русия. Не беше изненадващо, че Байдън избра да започне с Путин и войната в Украйна в началото на речта си за състоянието на Съюза на 7 март. Откакто встъпи в длъжност, той и външнополитическият му щаб поставиха намаляването на влиянието на Путин на първо място в списъка със задачите си. Той заяви пред Конгреса, че Русия "е в поход" и намерението на Путин е "да сее хаос в цяла Европа и извън нея. Ако някой в тази зала си мисли, че Путин ще се спре на Украйна, уверявам ви, че няма да го направи. . . . Историята ни наблюдава... Европа е изложена на риск."

И все пак той даде ясно да се разбере, без капка ирония, че непосредствената руска заплаха за НАТО и единството на Западна Европа не са достатъчни, за да се излагат на риск американските войници в годината на изборите. "В Украйна няма американски войници, които да воюват, и аз съм решен това да остане така", каза той.

Разбира се, ние журналистите, които сме прекарали живота си във Вашингтон, бързо научаваме, че политическите думи нямат никакво значение, а важното е какво Байдън не е казал.

В американската разузнавателна общност се знае, че Украйна има малки шансове да спечели войната.

Голямата ѝ контраофанзива от миналата година се провали, армията е изтощена и няма достатъчно боеприпаси, а военните експерти тук прогнозират, че Путин ще засили контрола си над Източна Украйна и четирите гранични области, които е завзел, като се насочи към Харков, втория по големина град в Украйна, на около двадесет мили от руската граница. Украйна издържа на руските атаки срещу Харков в началото на войната и накрая пое контрола над града след успешни контраатаки през 2022 г. През изминалите месеци тя успява да го задържи в нестабилна позиция.

Харков, основан през XVII в., има особена популярност в Украйна и Русия като сцена на четири жестоки битки в гръб срещу една от последните останали непокътнати танкови дивизии на Германия през Втората световна война. Германия печели последната битка през 1943 г., но това е последната значителна победа на изтощената ѝ армия във войната. Сега градът се смята за уязвим за нова руска атака.

В следизборно интервю миналия петък Путин отново постави условията си за мирни преговори с украинското правителство, оглавявано от президента Володимир Зеленски. "Да водим преговори сега, само защото на украинските военни им свършват боеприпасите, би било нелепо", каза той пред приятелски настроен руски телевизионен журналист. "Въпреки това ние сме отворени за сериозна дискусия и желаем да разрешим всички конфликти, особено този, с мирни средства.

"Готови ли сме да преговаряме? Сигурно сме", каза той, "но определено не сме готови за преговори, които се основават на някакво "пожелателно мислене", което се появява след употребата на психотропни вещества, а сме готови за преговори, основани на реалностите, които са се развили, както е в такива случаи, на място."

Американският офицер от службите, който е в течение на текущите преговори между лидерите на двете воюващи армии, заяви, че служители от администрацията на Байдън, работещи със Зеленски, продължават да отхвърлят всякакви шансове за значителен напредък в мирните преговори. "Реалността, каза той, е, че спорните земи - четири области, които преди това са били под контрола на Украйна, и Крим - от север на юг и от изток на запад са изцяло собственост на Русия. Така че трябва да спрем да говорим за това и да сключим сделка. В момента Путин би могъл да стигне до Лвов - близо до границата с Полша в Западна Украйна - но какво би спечелил по отношение на сегашното си господство? Колебанията на САЩ и мира у дома? Той иска Харков и ще го получи, когато принуди Заленски да капитулира", заяви моят източник и добави:

"Бяхме на ръба на разумни преговори преди няколко месеца, преди преизбирането на Путин и военните загуби на Зеленски. Лидерите на САЩ разбраха за тази възможност и поставиха на Зеленски ултиматум: "Никакви преговори или уреждане на въпроса, или няма да подкрепяме правителството ви с 45 млрд. долара невоенни средства, които сега Украйна получава годишно". Байдън е заложил президентството си на това да посрещне руската заплаха за НАТО и да надхитри чудовището и сега няма да промени курса си при никакви обстоятелства, а краят е неизбежен. За Украйна няма път към победата и тя ще завърши с Путин като историческа икона в Русия, който е върнал от Запада националната перла Харков."

Към хаоса се прибавя и неефективността на американските санкции да възпрат Путин от военните му планове. Миналата седмица Economist обобщи степента на провала. "Икономиката на Русия е преструктурирана. Износът на петрол заобикаля санкциите и се насочва към световния юг. Западните марки - от BMW до H&M - са заменени с китайски и местни заместители. . . Несъгласието у дома е задушено."

Без да е приятел на Русия, списанието добавя предупреждение, почерпено от опита на Великобритания по време на Студената война: "Не бива да се подценява способността на Русия да подкопава глобалните интуиции, създадени след 1945 г., и не на последно място Съвета за сигурност на ООН. Тя се е превърнала в нихилистичен и непредсказуем враг на либералния световен ред, който се стреми към разрушаване и саботаж. Той е като Северна Корея или Иран на стероиди, въоръжени с хиляди ядрени бойни глави."

Това е светът, който администрацията на Байдън насърчава. Отказът ѝ да търси среден път във войната в Украйна, заедно с неспособността ѝ да провери продължаващото нападение на Израел в Газа, ще се превърне в политическа отговорност в кампанията на Байдън срещу Доналд Тръмп, който предупреждава за безкрайно насилие, ако загуби президентските избори през ноември.

Най-доброто, с което Байдън излезе, са непрекъснатите, макар и засега празни, приказки за прекратяване на огъня в Газа и ангажимент, че на фронта в Украйна няма да бъдат изпращани американски войници. В същото време президентът обещава, че Съединените щати ще продължат да плащат на украинците да се бият и да умират в една марионетна война, която би могла да бъде прекратена.


Източник:
https://seymourhersh.substack.com/p/the-iron-clad-pinata



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4900391
Постинги: 2553
Коментари: 6436
Гласове: 16789
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930